Ruokajutut

Pastaruoat, jotka hurmaavat kaikki – kokosimme suosituimmat pastaohjeet yhteen juttuun

Pastaruoka on arjen hitti, mutta myös täydellistä viikonloppu- ja juhlatarjottavaa. Kokosimme parhaat pastaohjeet, joilla hurmaat kuin italialainen nonna.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Pasta on arjen pikaruokaa, mutta taipuu myös vähän fiinimmän aterian tähdeksi.

Pastaruoka on arjen hitti, mutta myös täydellistä viikonloppu- ja juhlatarjottavaa. Kokosimme parhaat pastaohjeet, joilla hurmaat kuin italialainen nonna.

Pastaruoka ei tarvitse eksoottisia mausteita eikä vaikeita keittiökikkailuja maistuakseen mahtavalta. Jo muutamasta raaka-aineesta syntyy annos, joka hurmaa vaativammankin herkkusuun. 

Pastan voi tarjota pääruokana, mutta se voi olla myös alkupalan jälkeen tarjottava väliruoka eli primo piatto. Tärkeää on, ettei annos odota syöjiään, sillä sen koostumus kärsii odotusajasta. Pastaruoka tarjotaan heti valmistumisen jälkeen.

Pastaruoka koostuu kahdesta elementistä: laadukkaasta pastasta sekä maukkaasta kastikkeesta. Täydellisen makuelämyksen saat, kun kiinnität huomiota pastan valintaan, sen keittämiseen sekä kastikkeen valmistukseen. 

Pastamuoto valitaan kastikkeen mukaan

Kun haluat, että pastaruokasi on täydellinen, valitse sopiva pastamuoto valmistamasi kastikkeen mukaan. Italialaiset ovat todella tarkkoja siitä, mikä kastike sopii millekin pastalle. 

Esimerkiksi ohut nauhamainen pasta, kuten spagetti ja linguine, sopii parhaiten öljypohjaisten kastikkeiden tai hiukan ohuempien tomaattikastikkeiden pariksi. Leveämmät nauhapastat, kuten tagliatelle sekä fettuccini, puolestaan kannattaa parittaa tuhtien kerma- ja juustopohjaisten kastikkeiden kanssa. 

Onttojen ja kuviollisten pastojen, kuten putkimaisen pennen ja kierteisen fusillin, kanssa käyvät kastikkeet, joissa on mukavia sattumia. 

Laadukasta kuivapastaa sekä tuorepastaa löytyy perusmarkettienkin valikoimista. Jos haluat panostaa, valmista tuorepasta alusta alkaen itse. Kokeile myös hurmaavia pastan kaltaisia perunapalleroita eli gnoccheja.

Pastan keittäminen on tarkkaa puuhaa

Pastaa keitettäessä kannattaa valita mahdollisimman suuri kattila. Vettä saa kattilassa olla paljon, ja suolaa kannattaa käyttää nuukailematta. Sopiva suhde on ruokalusikallinen suolaa litraan vettä. 

Lisää pasta aina reilusti kiehuvaan veteen. Tarkista keittoaika pakkauksen kyljestä, mutta tarkkaile kypsyyttä herkeämättä keittoajan loppupuolella. Al dente tarkoittaa täydellistä kypsyyttä: pinnalta pehmeää mutta sisältä napakkaa.

Lue myös: Näin keität aina juuri oikean määrän pastaa – ota myös käyttöön nerokas keitinvesiniksi

Pastakastike moneen makuun

Laadukas pasta ei välttämättä kaipaa monimutkaisia kastikkeita. Kun pasta on hyvin keitetty, se näyttelee annoksen pääosaa, ja joukkoon sekoitetun kastikkeen tehtäväksi jää annoksen täydentäminen. 

Pastakastike voi olla öljy-, tomaatti- tai kermapohjainen. Myös laadukkaasta juustosta valmistuu maukas pastakastike. Helpoimmillaan kastike syntyy oliiviöljystä ja ripauksesta mausteita muutamassa minuutissa, mutta kastiketta voi hauduttaa hissukseen myös useita tunteja liedellä. 

Kokosimme alle liudan erilaisia pastakastikkeita, joilla loihdit parhaat pastaruoat niin arkeen kuin juhlaankin.

Pastaruoka lihasta

Monen suosikkipastaruoka tehdään jauhelihasta – eikä ihme! Erityisesti huolella valmistettu pasta bolognese vie kielen. Jauhelihan seuraan voi raastaa esimerkiksi juureksia, jotka antavat bologneselle makua ja rakennetta.

Viikonloppuruoaksi sopii hissuksiin haudutettava liharaguu Jamie Oliverin ohjeella. Maku viimeistellään appelsiininkuorella ja rosmariinilla. Parhaiten tuhdin lihakastikkeen kanssa sopii leveä pappardelle-pasta, mutta muutkin pastat käyvät raguun kumppaniksi.

Kukapa ei tykkäisi pekonista! Se loihtii myös pastasta herkkua. Yhdistä pekoni esimerkiksi kurpitsan tai kantarellien makupariksi. 

Tunnetko jo ndujan? Italialainen tulinen makkaratahna on tuttu pizzan päältä, mutta siitä valmistuu myös maukas pastakastike Nigella Lawsonin tapaan. Yhdistä ndujan kanssa mustakaalia, ja makunautinto on taattu!

Vähän eksoottisempi pastaruoka syntyy, kun pyöräytät kastikkeen vaihteeksi maapähkinävoista ja aasialaisista mausteista. Sattumina on naudan paistisuikaleita, porkkanaa ja parsakaalia. 

Pastaruoka kanasta

Kanapasta on klassikko, jonka voi tehdä lukemattomilla tavoilla. Ja aina tulee hyvää! Toscanasta makunsa lainaava kana­pasta on lohturuoan aatelia, jossa ei säästellä juustossa eikä kermassa! 

Vähän tulisempi kanapasta saa säväyksen sriracha-chilikastikkeesta. Srirachapasta on niin ihanaa, että se kaavitaan kattilan pohjaa myöten loppuun! Joukkoon sekoitetut kirsikkatomaatit tuovat ruokaan kivasti hapokkuutta, ja ranskankerma pyöristää makua. Tulisuuden astetta voi säätää vähentämällä tai lisäämällä chilikastikkeen määrää.

Kana-sitruunapasta syntyy vikkelästi lähikaupan aineksista. Tarvitset broilerin ja sitruunan lisäksi tuoreita yrttejä, parmesaania sekä ripauksen mausteita.

Tämän pastaruoan maun salaisuus piilee hunajassa, sinapissa ja rakuunassa. Ne muodostavat verrattoman makuliiton kermaisessa kanapastassa.  

Pastaruoka kalasta tai äyriäisistä

Kalaa on hyvä syödä pari kolme kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Valmista kalapasta ja kuittaa yksi viikoittainen kala-ateria sillä. 

Arki-illan nopea pastaruoka syntyy savulohesta. Yhdistä kala avokadon, kukkakaalin, tuorekurkun tai sipulin kanssa.

Myös tonnikalapasta on arkiruokien klassikko, mutta tällä ohjeella valmistettuna se taipuu loistavasti myös vähän fiinimmän aterian tarjottavaksi. Tonnikala-mozzarella-sitruunapasta on Tina Nordströmin arkiruokabravuuri ja todella helppotekoinen pastaruoka, jonka maku viimeistellään pannulla paahdetun sitruunan mehulla.

Vai kokkaisitko vaihteeksi rapupastaa? Jokiravunpyrstöt, fenkoli ja  huolella valittu viini nostavat pasta-aterian gourmet-tasolle. Tämän pastaruoan sielu on rakkaudella tehty kastike.

Pastaruoka kasvis- ja vegaaniruokavalioon

Välttämättä hyvä pastaruoka ei tarvitse montaa raaka-ainetta. Maukas kastike syntyy esimerkiksi voista, salviasta ja pecorinojuustosta. Salviavoissa paistettu pasta vaikuttaa vaatimattomalta, mutta saa makunystyrät onnesta sykkyrälle.  

Vähintään yhtä helposti syntyy myös valkosipuli-parmesaanispagetti sekä perinteisen pestopastan lehtikaalista valmistettu versio. 

Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Nimensä ruoka on saanut Bellinin Norma-oopperan mukaan. Pääosassa kastikkeessa ovat munakoiso, tomaatit ja sipulit. Viini ja kourallinen basilikaa viimeistelevät maun välimerelliseksi.

Jos kaipaat vegepastoihin ihan uutta jujua, kokeile piparjuuri-porkkanapastaa tai thai-härkispastaa. 

Kerma- ja juustopohjaiset kastikkeet

Kerma- ja juustopohjaiset pastaruoat ovat tuhteja ja täyteläisiä. Cacio e pepe kuuluu yksinkertaista, mutta hyvää -kategoriaan. Cacio e pepe eli juustoa ja pippuria on yksi parhaista ja huippukokkien ympäri maailmaa ylistämä pastaruoka. Lampaanmaidosta valmistettu suolainen pecorino romano ja mustapippuri muodostavat sellaisen makuparin pastalle, ettei muuta tarvita. 

Sitruunapasta al limone on yhtä aikaa raikas ja kermaisen täyteläinen. Tämä pastaruoka on taivaallisen hyvää sellaisenaan, mutta se sopii myös paistetun kalan tai äyriäisten seuralaiseksi.

Myös ricottapasta saa raikkaan säväyksen sitruunasta. Tämä pastaruoka on täydellinen arjen apuri, sillä se valmistuu yksinkertaisista aineksista ja supernopeasti, kun kastikkeen joukkoon sekoittaa tuorepastaa. 

Sitruuna-mascarponepasta saa rouheutta ja hurmaavaa makua hasselpähkinöistä. Tämä vegepasta sopii sellaisenaan ruoaksi, mutta toimii italialaiseen tyyliin myös pienempänä annoksena väliruokana.

Lue myös Kotiliesi.fi: Pastavuoka maistuu koko perheelle – kokosimme parhaat uunipastareseptit, jotka pelastavat arjen!

X