Ruokajutut

Pastaruoka jokaiselle arkipäivälle – 5 helppoa ohjetta, joiden avulla teet illoistasi hitusen helpompia

Helppo ja herkullinen pasta valmistuu puolessa tunnissa – arkena sillä on iso merkitys.
7.10.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Pasta on helppoa pikaruokaa ja sopii erityisen hyvin arkena tarjottavaksi. Höystä arkipasta pinaatilla ja herneillä tai paistetuilla kantarelleilla, kypsennä se grillissä folionyytissä tai kyhää kokoon vain kourallisesta raaka-aineita.

Listasimme viisi nopeasti ja helposti valmistuvaa arkipastaa, joiden avulla helpotat kiirettä työpäivien jälkeisinä iltoina.

5 x kesäpasta

Pestopastaa herneistä – täydellinen arkipasta

Pestopastasta on monta variaatiota. Tässä ohjeessa basilika korvataan pinaatilla ja herneillä, pinjansiemenet kurpitsansiemenillä. Surauta vegaaninen pestokastike nopeasti tehosekoittimessa – se on valmista jo ennen kuin pasta on kypsää. 

pinaatti-hernepestopasta

Pinaatti-hernepesto toimii paitsi pastakastikkeena, myös dippinä tai kevyenä levitteenä leivän päällä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Pinaatti-hernepestopasta

400 g täysjyväpastaa

Hernepesto:

100 g tuoretta babypinaattia
200 g tuoreita tai pakasteherneitä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
1 1/2 dl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl sitruunamehua

Valmistusohje

1. Keitä pasta napakan kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta.

2. Mittaa kaikki peston ainekset tehosekoittimen tai blenderin kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi tahnaksi.

3. Tarkista maku ja lisää tarvittsessa suolaa, mustapippuria tai sitruunamehua.

4. Kääntele pesto kuuman pastan joukkoon ja tarjoile heti.

Tuunaa carbonara kantarelleilla

Pasta carbonara on klassikko, joka saa herkullisen vivahteen kantarelleista. Paistettujen sienten, paahdetun pekonin sekä täyteläisen juusto-kermakastikkeen muodostama makuyhdistelmä on kerrassaan koukuttava.

Kantarelli­carbonara on nopea ja herkullinen arkipasta. Maistuva versio syntyy myös paistettujen suppilovahveroiden tai mustatorvi­sienten kera.

Kantarelli­carbonara on nopea ja herkullinen arkipasta. Maistuva versio syntyy myös paistettujen suppilovahveroiden tai mustatorvi­sienten kera.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Kantarellicarbonara:

noin 300 g kantarelleja
175 g pekonia
2 valkosipulinkynttä
2 dl kuohukerma
suolaa
mustapippuria
2 dl parmesaaniraastetta

Lisäksi:

300 g spagettia

Valmistusohje

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi.

2. Puhdista ja paloittele sienet. Suikaloi pekoni ja hienonna valkosipuli.

3. Paista sienistä neste pois kuumalla paistinpannulla. Laita sienet hetkeksi sivuun. Lisää pannulle pekoni ja paista se rapeaksi. Lisää sipuli ja sienet ja anna ruskistua. Lisää kerma, kiehauta ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

4. Kääntele joukkoon kuuma, valutettu pasta ja viimeistele parmesaaniraasteella. Tarjoile heti.

Nopea savulohipasta kukkakaalilla

Tähän pastaan voit upottaa tähteelle jääneen savukalan. Ranskankermasta, sitruunan raastetusta kuoresta sekä kapriksista sekoitettu kastike höystetään savukalan lisäksi paahdetulla kukkakaalilla.

kukkakaali-savulohispagetti

Nopean savulohipastan kastike sekoitetaan ranskankermasta, sitruunasta ja kapriksista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Kukkakaali-savulohispagetti:

1 pienikukkakaali
4 rakuunan oksaa
2 rk loliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
250–300 g spagettia
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl kapriksia
300 g savulohta

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Paloittele kukkakaali reiluiksi kukinnoiksi. Viipaloi kukinnot ja levitä ne leivinpaperoidun uunipellin päälle. Katkaise rakuunan oksat kahtia ja nosta kukkakaalien viereen. Pirskota päälle oliiviöljy ja mausta kevyesti. Paahda 15 minuuttia.

2. Keitä spagetti suolalla maustetussa runsaassa vedessä napakan kypsäksi. Valuta pasta ja säästä muutama ruokalusikallinen keitinlientä.

3. Laita keitetty pasta takaisin kattilaan ja lisää ranskankerma ja säästetty keitinliemi. Raasta joukkoon sitruunankuori ja lisää mehu sekä kaprikset. Sekoita ainekset.

4. Nostele lautaselle spagettia, paloiteltua savulohta ja paahdettua kukkakaalia. Koristele rakuunan oksilla.

Yksinkertainen ja hyvä – cacio e pepe

Herkullinen juustopasta onnistuu vaivatta myös esimerkiksi mökkiolosuhteissa. Nerokkaan yksinkertainen juusto-pippuripasta, cacio e pepe, on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ja huippukokkien ympäri maata ylistämä.

Kun satsaat hyvään pecorino romano -juustoon, pasta on jo puoliksi tehty! Tämä pasta valmistuu vain viidestä raaka-aineesta.

cacio e pepe -pasta

Nerokkaan yksinkertainen juusto-pippuripasta valmistuu pastan kiehuessa. Satsaa hyvään pecorino romano -juustoon, ja pasta on puoliksi tehty!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Cacio e pepe -pasta:

15 kokonaista mustapippuria
350 g spagettia
200 g pecorino romano -juustoa
50 g voita kuutioina
n. 3 dl pastan keitinvettä

Valmistusohje

1. Paahda kokonaisia pippureita kuivalla pannulla 5–10 minuuttia. Hienonna ne huhmareessa rouheeksi.

2. Keitä pasta runsaassa, suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.

3. Valuta pasta ja ota 3 dl keitinvettä talteen. Kaada pasta kasariin tai kattilaan. Lisää 1 dl keitinvedestä, osa voikuutioista, juustoraaste ja pippurirouhe. Sekoita puukauhalla voimakkaasti. Lisää loput voista sekä tarpeen mukaan loput keitinvedestä ja sekoita niin, että juusto sulaa ja muodostaa mehevän soosin kuuman veden kanssa. Lisää mustapippuria ja juustoa halutessasi. Tarjoile välittömästi.

Pastaa grillissä

Tiesitkö, että arkipasta onnistuu myös folionyyttiin käärittynä uunissa tai grillissä. Keitä pasta ensin kattilassa ja lisää sen seuraksi folionyyttiin esimerkiksi lohta, kinkkua, tomaatteja ja mozzarellaa.

Folionyyttiin kääritty arkipasta onnistuu myös uunissa.

Folionyyttiin kääritty arkipasta onnistuu myös uunissa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Spagettinyytit:

1 paketti tuorepastaa (spagettia tai tagliatellea)
200 g tuoretta lohta
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
8 kirsikkatomaattia
1 pallo mozzarellaa
oliiviöljyä
basilikaa
suolaa, mustapippuria

Valmistusohje

1. Keitä pastaa 2 minuuttia, valuta ja jaa pasta keoksi neljän 25 x 25 cm:n kokoisen folioarkin päälle. Leikkaa lohi kuutioiksi, mausta suolalla ja pane kuutiot pastan päälle. Lisää paketteihin puolitetut tomaatit, kinkkuviipaleet, basilikanlehdet ja paloiksi revitty mozzarella. Pyöräytä pinnalle reilusti mustapippuria, valuta päälle oliiviöljyä.

2. Rutista folio päältä niin, että syntyy tiivis nyytti. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Tarjoa lisänä vastaraastettua parmesaania.

Lue myös

Suosittelemme