Laihdutus

50:50-dieetti, Sirt-dieetti, intuitiivinen ruokavalio... Listasimme 15 + 2 dieettiä – mikä sopii sinulle parhaiten?

Kaipaatko elämänmuutosta? Erilaisia dieettejä ja laihdutuskuureja on olemassa tuhoton määrä – listasimme Annassa esitellyt dieetit, joista voi löytyä sinullekin sopiva dieetti tai ruokavaliomuutos.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Ne ovat taas täällä. Dieettivillitykset. Millainen dieetti sopisi sinulle?

Kaipaatko elämänmuutosta? Erilaisia dieettejä ja laihdutuskuureja on olemassa tuhoton määrä – listasimme Annassa esitellyt dieetit, joista voi löytyä sinullekin sopiva dieetti tai ruokavaliomuutos.

Millainen dieetti sopii sinulle? Kaivoimme arkistoistamme erilaisia dieettivaihtoehtoja, ruokavaliovinkkejä ja oman aikansa laihdutusbuumeja: löytyisikö näistä sinulle sopiva vaihtoehto?

Lue myös: Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

1. 50:50 -ruokavalio

50:50-menetelmässä opetellaan yksi helppo periaate: aina voi valita edes puolet terveellisemmän vaihtoehdon. Suomalaisen sairaanhoitajan ja vapaan toimittajan Nina Sarellin kehittämä 50:50 ei ole laihdutusruokavalio vaan ajattelutapa, jolla ruokavaliota voi korjata painonhallintaa edistäväksi.

50:50-dieetti perustuu siihen, että aina voi valita puolet kevyemmän vaihtoehdon. Esimerkiksi vaikka tortillan täytteissä.

2. Sirt-dieetti

Vuonna 2016 maailmalla kohistiin Sirt-dieetistä. Sirt-dieetti perustuu sirtuiini-nimistä proteiinia aktivoivien ruokien syömiselle. Sirtuiinin on uskottu tehostavan aineenvaihduntaa ja edistävän rasvanpolttoa: Sirt-dieetin pääpointtina on muuttaa aineenvaihduntaa niin, että keho alkaa hankkiutua eroon rasvavarastoistaan.

3. Sokeriton dieetti

Syötkö tiettämättäsi liikaa sokeria? Sokerin tietoinen vähentäminen voi olla yksi keino aloittaa ruokavalioremontti. Sokerittomalla ruokavaliolla on sanottu olevan lukuisia terveysvaikutuksia – ehkäpä sokerin vähentäminen voisi olla jo alku? Jos haluat vähentää makean syömistä, näillä vinkellä herkkulakko onnistuu.

4. Vatsalihakset esiin -dieetti

Vatsalihas-dieetissä päivittäin nautitaan kolme ateriaa ja kolme välipalaa. Yhteensä päivittäin syödään 1900 kcal, joista osa kulutetaan dieettiin kuuluvalla liikuntaohjelmalla.

Kuuden viikon mittainen Vatsalihakset esiin -dieetti lupaa joka naisen unelman: litteän vatsan ja keinot pysyä timmissä kuosissa tästä ikuisuuteen. Huh, kuulostaa aikamoiselta rutistukselta!

5. Intuitiivinen syöminen – laihdu näkemättä nälkää

Kilot voi pitää kurissa myös ruoasta nautiskellen, kun opettelee intuitiivisen syömisen avulla tunnistamaan oikeat nälkäviestit – näin uskoo ravitsemus- ja elämäntapa-asiantuntija Patrik Borg, joka neuvoo, miten painoa pudotetaan pysyvästi ilman dieettiä. Hänen mukaansa syömisen pitäisi olla yksinkertaista, mukavaa ja nautintoa tuottavaa.

Terveellinen ruokavalio
Terveellisen ruokavalion salaisuus on monipuolisuus.

6. Slow-dieetti

Unohda ihmedieetit ja pikalaihdutukset. Hitaan laihduttamisen avulla voit päästä pysyviin tuloksiin.  Ravitsemusasiantuntija FT Päivi Söderholm, psykologi, psykoterapeutti Susanna Angle ja professori ja sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki listasivat 10 vinkkiä hitaaseen dieettiin.

7. pH-ruokavalio

Lehtikaali
Lehtikaali on perinteisesti laihdutusruokien aatelia.

pH-ruokavaliossa on kyse kasvikunnan ja eläinkunnan tuotteiden suhteesta ruokavaliossa. Molempia tarvitaan, mutta tasapainossa. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti ja hyvinvointivalmentaja ja kehonpuhdistaja Mariia Kotila puhuivat vuonna 2016 pH-ruokavalion puolesta, vähän eri näkökulmista.

8. Pätkäpaasto: 5:2 -dieetti

Pätkäpaastosta on olemassa lukuisia eri variaatioita. Vuonna 2013 hehkutettiin 5:2 –pätkäpaastoa. 5:2-dieetissä paastotaan kahtena päivänä viikossa, muuten syödään normaalisti.

9. Proteiini-dieetti

Runsasproteiiniset dieetit nauttivat vuosia takaperin suurta suosiota, mutta esimerkiksi vuonna 2014 hehkutettu, herttuatar Catherinen testaama Dukan-dieetti oli hyvinkin kiistely. Proteiinidieeteissä on omat varjopuolensa.

10. Meghan Marklen häädieetti

Ennen kuin Sussexin herttuatar Meghan asteli alttarille prinssi Harryn kanssa, hän kävi läpi häädieetin. Meghan Marklen häädieetti ei sisältänyt tarkkuutta vaativaa kaloreiden laskemista. Tiukan kontrollin sijaan Meghanin häädietti oli varsin salliva.

11. Zone-dieetti

Zone- eli ihannetiladieetti kuuluu hyvä- tai vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Siinä pyritään ravintorikkaaseen ja terveelliseen ruokaan, jossa vältetään lisä- ja väriaineita, keinotekoisia makeutusaineita ja transrasvoja.

Ohjelma perustuu Atkinssin dieettiin, ja dieettiin liittyy paljon laskemista ja taulukoiden syynäämistä.

12. Vatsakipuja ja -vaivoja? Kokeile FODMAP-dieettiä

FODMAP-dieetti sopii herkkävatsaiselle.
FODMAP-dieetti sopii herkkävatsaiselle.

FODMAP-dieetti on ollut jo tovin aikaa suuressa suosiossa. FODMAP-ruokavaliossa karsitaan hiilihydraatit, jotka fermentoituvat suolistossa aiheuttaen joillekin ruoansulatusvaivoja. Dieettiä suositellaan testattavaksi niille, jotka kärsivät ärtyneestä suolesta.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä on tärkeää vältellä vatsavaivoja aiheuttavia hiilihydraatteja. Listasimme 32 ruoka-ainetta, jotka auttavat suolistoa rauhoittumaan.

13. BE-ruokavalio

Kun vatsa voi hyvin, koko keho voi hyvin. Tämä on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävän Body Ecology -ruokavalion perusajatus. Tarkoituksena on saavuttaa hyvinvointi yhdistämällä ruoka-aineita oikein.

14. Markobioottinen ruokavalio

Ei lihaa, ei maitotuotteita, ei kananmunia, ei perunoita, ei sokeria. Paljon kuituja, vihanneksia, viljaa ja kasviproteiineja. Keski-ikäinen sekaruoan syöjä kokeili makrobioottista ruokavaliota ja lisäsi hiukan päivittäistä liikuntamääräänsä. Viidessä kuukaudessa tapahtui ihmeitä.

15. Hormonidieetti: elämäsi viimeinen dieetti?

Kaisa Jaakkola
Kaisa Jaakkolan mukaan syy jumittavaan painonpudotukseen voi olla hormonitoiminnan epätasapaino.

Kun ruokavaliosta saatava energia on vähäisempi kuin päivittäinen kulutus, ihminen yleensä laihtuu. Monet asiat voivat kuitenkin häiritä aineenvaihduntaa, jolloin rasvanpoltto hidastuu. Hyvinvointikirjailija Kaisa Jaakkola kertoi vuonna 2016, että yksi syy jumittavaan painonpudotukseen voi olla hormonitoiminnan epätasapaino.

+ Kuukauden kehokuuri

Millaisia muutoksia kehossa ja omassa olossa tapahtuu, kun elää kuukauden ilman suolaa, sokeria, viljoja, maitoa ja alkoholia? Toimittajamme testasi saman kehokuurin, jolla juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä karisti taannoin raskauskilonsa.

+ Kolmen päivän värikuuri

Kaipaako kehosi pientä kevätstarttia? Kokeile syötävää väriterapiaa: vihreä päivä puhdistaa, oranssi virkistää ja punainen antaa voimaa.

Ei dieettiä?

Haluatko unohtaa dieetit ja heittää laihdutuskuurit romukoppaan? Varmasti hyvä päätös sekin!

X