Ruoka

Nyt on porkkanasesonki! Porkkanasosekeitto, porkkanapyörykät ja muut maistuvat ruokaideat

Porkkana taipuu mielenkiintoiseksi ja yllättäväksi elämykseksi, kun sille löytää sopivat makuparit.
29.11.2017 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Tiesitkö, että aikoinaan porkkanat olivat keltaisia, valkoisia ja violetteja? Meille tuttu oranssi porkkana onkin uudempi porkkanalajike.

Porkkanoista on moneksi. Helpoimmat lisukkeet syntyvät keittämällä, höyryttämällä tai paahtamalla. Soseutetusta porkkanasta voi esimerkiksi leipoa kakun tai sillä voi maustaa peruna- tai juuresmuusin.

Pastaa ja porkkanapyöryköitä

Sesongin herkku syntyy porkkanapyöryköistä ja kurpitsasuikaleista sekä manteli-yrttipestosta.

Porkkanapyörykät ovat helppotekoisia. Porkkanaraaste, aurinkokuivatut tomaatit, mantelit, herkkusienet sekä mausteet ajetaan yleiskoneella tahnaksi ja seoksesta pyöritellään pieniä pyöryköitä. Kuoritusta myskikurpitsasta vuollaan kuorimaveitsellä tai juustohöylällä ohuita tagliatellemaisia suikaleita.

Manteli-yrttipeston ainekset soseutetaan tehosekoittimessa ja sen jälkeen riittää, että mainio kasvispasta-annos kootaan. Aikaa kuluu noin 30 minuuttia ja maukas ateria on valmis.

Resepti: porkkanapyörykkäpasta

Porkkanalla maustettu hummus

Hummuksen tekeminen on yllättävän helppoa. Porkkana mehevöittää hummusta mainiosti.

Ensin porkkanat keitetään ja kaikki ainekset ajetaan tasaiseksi tehosekoittimessa. Jos sose tuntuu liian paksulta, siihen lisätään öljyä tai vettä. Jos kaipaat porkkanahummukseen tulisuutta, mausta se chilillä.

Tarjoa hummus dippinä leivän tai uunissa paahdettujen juuresten kanssa.

Resepti: porkkanahummus

 

Porkkanasosekeitto Teresan tapaan

Porkkanasosekeitto on klassikkoruokaa. Tässä Teresa Välimäen reseptissä se terästyy inkiväärillä, maustuu valkosipulilla ja saa täyteläisyyttä perunasta. Kun korvaat voin kasvisrasvavalmisteella, ja käytät vegaanista kasvislientä, saat keitosta vegaani-ruokavalioon sopivan.

porkkanakeitto

Resepti: Teresa Välimäen porkkanasosekeitto 

Porkkanahalvaa jälkiruoaksi

Porkkanasta, täysmaidosta, voista, sokerista ja manteleista syntyy maukas jälkiruoka, joka maustetaan kardemummalla ja mehevöitetään rusinoilla.  Porkkanahalva on Intiassa hyvin tavallinen jälkiruoka, jota nautitaan usein mausteisten ruokien jälkeen, poltteen helpottamiseksi. Meillä sen maut sopivat mainiosti joulun jälkiruokapöytään. Tarjoa porkkanahalva mantelilastujen, vaniljajäätelön tai kanelilla maustetun kermavaahdon kanssa.

porkkanahalva

Resepti: porkkanahalva

Kotiliesi.fi: Chilipaahdetut porkkanat

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *