joululeivonnaiset
Joululeivonnaiset tekevät joulun tunnelman. Minkä herkun valitset?
Joulu

Nämä joululeivonnaiset haluat leipoa kaikki – kokosimme ihanimmat reseptit joulunaikaan

Joululeivonnaiset tuovat joulun kielelle, ja niiden leipominen yhdessä ystävien tai lasten kanssa on ihana tapa aloittaa jouluvalmistelut. Leivo piparit, joulutortut, pehmeät joulupullat ja suussa sulavat joulukakut lahjaksi tai omaksi iloksi.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Joululeivonnaiset herkistävät mielen joulun odotukselle ja täyttävät kodin lämpimällä joulun tuoksulla. Joululeivonnaiset voivat olla klassisia kahvikakkuja, tuttuja tähtitorttuja ja perinteisiä piparkakkuja, mutta mukaan mahtuu myös moderneja muunnoksia suosikeista sekä hurmaavia herkkuja maailmalta.  

Lue myös: Hurmaa jouluvieraat lumihiutaleilla, ruusuilla, hyrrillä ja enkeleillä – näin taitellaan joulun ihanimmat tortut

Joululeivonnaisia riittää joka makuun aina suklaisista herkuista suolaisiin piirakoihin. Kokosimme iloksesi ja avuksesi parhaat ideat joululeivontaan!

Kahvikakkuja joulun herkkuhetkiin

Erilaiset kahvikakut ovat kiitollisia joululeivonnaisia, sillä ne voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja välttää siten pahimmat joulukiireet. Maku itse asiassa vain syvenee, kun kakku saa levätä jääkaapissa rauhassa folioon käärittynä. 

Hedelmäkakku kuuluu monen jouluperinteeseen. Mehevä kahvikakku on myös toivottu ruokalahja ja myyjäisten hitti. 

Myös jouluinen maustekakku on klassikko, joka on helppo ja nopea leipoa. Mausteiden lisäksi joulunajan kuivakakkuihin lisätään usein erilaisia kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.

Taatelikakku on joulun kakuista monen suosikki. Perinteiseen ohjeeseen on helppo tuoda uutta twistiä kuorruttamalla se herkuksi kinuskilla, terästämällä makua konjakilla tai sujauttamalla makupariksi vaikkapa luumuja tai inkivääriä.

Joululeivonnaiset: kakut ja kääretortut 

Joulukakku päättää aattoaterian maukkaasti ja ihastuttaa kahvipöydän keskipisteenä. Juhlava herkku maistuu pehmeän juustoiselta, kirpsakoilta karpaloilta, makealta kinuskilta, perinteisiltä pipareilta tai mehevästi luumulta. Joulun paras kakku voi olla näyttävä täytekakku, suosittu juustokakku tai moderni marenkikakku.

Kahvipöydän keskipiste voi olla myös näyttävästi paluun kahvipöytiin tehnyt kääretorttu, joka on kaikkea muuta kuin tylsä ja vaatimaton. Jouluinen kääretorttu voi maistua vaikka tiramisulta. 

Jouluhalko on ranskalainen klassikkoleivonnainen. Jouluisessa kääretortussa maistuvat aprikoosihillo, kerma ja suklaa.

Suklaiset joululeivonnaiset kekseistä marenkikakkuun

Suklaa on joulun sesonkimaku, ja suklaiset joululeivonnaiset sulattavat taatusti jokaisen herkkusuun sydämen. Tämä suklaaleivonnainen yhdistää herkullisella tavalla rapeaa marenkia ja pehmeää suklaamoussea. 

Hurmaavat suklaa-suolakinuskitartaletit voi leipoa hienostuneiksi pikkuleivoksiksi tai näyttäväksi isoksi piirakaksi. Rapean piirakkapohjan päälle valutetaan makeaakin makeampi samettinen suklaakinuski, joka saa särmää suolaripauksesta.

Jos haluat päästä minimiponnistuksella maksimilopputulokseen, tartu tähän ohjeeseen. Helppo suklaamoussepiirakka jälkiruoaksi tai kahvipöytään valmistuu nopeasti vain neljästä raaka-aineesta. Tarjoa lisänä vaniljajäätelöä.

Kaneli-suklaapusujen rapean suklaakuoren alta paljastuu kuohkean pehmeä marenkivaahto. Marenkivaahdon voi maustaa maun mukaan paitsi kanelilla, myös esimerkiksi appelsiinilla tai mintulla. 

Suklaiset joululeivonnaiset voivat sopia myös gluteenittomaan ruokavalioon. Leivo kahvipöytään jauhoton suklaa-kahvikakku tai libanonilainen suklaabrownie, jonka taikina tehdään kikhernejauhoista. 

Torttuja monella tapaa

Joulutorttu lienee yksi klassisimmista joululeivonnaisista. Rapeat ja maukkaat joulutortut siivittävät mielen joulutunnelmaan jo pikkujouluaikaan. 

Perinteinen joulutorttu täytetään luumumarmeladilla ja leivotaan tähden muotoon. Viime vuosina perinteinen tähtitorttu on kuitenkin saanut rinnalleen yllättäviä ja varsin herkullisia makuja sekä kauniita muotoja. Luumuhillon sijaan suomalaiset ovat keksineet täyttää torttuja niin Vihreillä kuulilla, leipäjuustolla kuin lohellakin. 

Jos haluat joulun kahvipöytääsi upean, herkullisen ja helposti valmistuvan jälkiruoan, trendikäs nutellakuusi on vastaus toiveeseesi. Nutellan lisäksi torttukuusen voi täyttää esimerkiksi luumuhillolla.

Joululeivonnaiset: piparit ja pikkuleivät

Ei joulua ilman perinteisiä piparkakkuja. Piparkakut kuuluvat jouluun, ja parhaalta ne maistuvat itse tehdystä taikinasta. Tässä perinteisen piparkakkutaikinan ja koristeluun sopivan sokeripikeerin ohje. 

Jos haluat kokeilla jotain uutta, suklaakarkkirakeilla höystetyt suklaakeksikuuset ja piparkakun makuiset Wilhelmiina-keksit ovat piparkakuille helppo ja herkullinen vaihtoehto.

Piparkakkujen lisäksi jouluiset pikkuleivät, keksit ja cookiet voivat maistua esimerkiksi luumulle ja kookokselle, valkosuklaalle ja mantelille tai ruotsalaisten suosikkimakeiselle eli Polkagris-piparminttukarkille. 

Joululeivonnaiset: Pullat, piirakat ja leivokset 

Joulupulla tuo kotiin tuoksua ja tunnelmaa. Jouluiset mausteet, herkulliset höysteet ja näyttävät muodot tekevät kotoisasta pullasta yltäkylläisen ja juhlavan leivonnaisen. Maistuisiko kanelikierrepullat, pähkinä-toffeeboston tai piparipullat?

Taateli kuuluu jouluun muodossa tai toisessa. Perinteisen taatelikakun sijaan kannattaa kokeilla näitä tahmeita taatelineliöitä, joiden inspiraatio on peräisin skotlantilaisesta sticky toffee puddingista. Vegaaniset herkkuneliöt tarjotaan jäätelön ja kookoskinuskin kera.

Vai leipoisitko tarjolle somia kuppikakkuja? Jouluiset kuppikakut pitävät sisällään kuivattuja karpaloita, ja ne hunnutetaan ihanalla tuorejuustokuorrutuksella.

Mokkapalat on kahvipöydän suosikkeja, jotka pienellä vaivalla taipuvat myös joulun kahvipöytään sopiviksi. Pehmeiden piparkakkupalojen kuorrutteen voi valita maun mukaan. Vaihtoehtoina ovat valkosuklaa-vadelma ja piparminttu.

Nämä joululeivonnaiset ihastuttavat myös muissa talven juhlissa. Mantelinen leivospohja on gluteeniton ja valmistuu pienellä pellillä nopsasti somiksi suupaloiksi. Päällensä appelsiini-mantelileivokset saavat samettista appelsiinimoussea.

Suolaiset joululeivonnaiset

Ei makeaa mahan täydeltä. Jouluna herkutellaan tietysti myös suolaisilla leivonnaisilla. Persimoni-vuohenjuustopalat yhdistävät hurmaavalla tavalla suolaista ja makeaa. Tyylikäs suolapala maistuu erityisesti vaalean glögin kanssa.

Näyttävä, mutta helppotekoinen kasvis-fetajuustokranssi tehdään valmiista pakastelehtitaikinasta. Kasvistäytettä voit varioida oman makusi mukaan.

Joululeivonnaiset voivat olla myös meheviä suolaisia piirakoita. Lohi-riisipiirakka höystetään anjoviksella ja leivotaan valmiiseen ruis-perunataikinaan. Rapea juusto-päärynäpiiras puolestaan on täydellinen tarjottava glögin kera. Kokeile sinihomejuuston lisäksi myös vuohenjuustoa tai fetaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Joulukakku kruunaa juhlahetken – kokosimme Kotilieden ihanimmat kakkuohjeet!

X