Ruoka

Kevään parhaat juhlatarjoilut – rapea misolohipiirakka, uskomaton suolakinuski-suklaakakku ja hedelmäinen broilerisalaatti

Stressittömät juhlat syntyvät mutkattomista raaka-aineista ja herkullisen puhuttavista makuyhdistelmistä.
12.5.2019 Teksti: Suvi Rüster Kuvat: Mirva Kakko

Kevään juhlatarjoilut ihastuttavat raikkaudellaan ja upeilla väreillään. Kokosimme yhteen reseptit, joiden avulla löydät tarjottavaa kevään kaikkiin juhliin!

Rapea misolohipiirakka

15 palaa, valmistusaika 45 minuuttia + taikinan sulatus 30 minuuttia

800 g lehtitaikinalevy

Täyte

  • 400 g ranskankermaa
  • 4 tl misotahnaa
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 3 kananmunaa
  • 250 g kylmäsavulohiviipaleita

Voiteluun

  • 1 keltuainen

Koristeeksi

  • 3 rkl hienonnettua (sitruuna)timjamia
  • 1–2 kevätsipulia
  • 1 rs (70 g) minisalaattiversoja

1. Ota lehtitaikinalevy huoneenlämpöön sulamaan 30 minuuttia ennen leipomista. Kaaviloi levy leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi. Nosta taikina reunoiltaan noin sentin verran päällekkäin, jotta täyte pysyy pohjan päällä eikä valu pellille.

2. Sekoita ranskankerma, misotahna, sitruunamehu ja kananmunat keskenään kulhossa. Kaada seos taikinan päälle. Revi päälle kylmäsavulohiviipaleita.

3. Voitele pohjataikinan reunat keltuaisella. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat kauniin kullanruskeat.

4. Hienonna piirakan päälle timjamia ja kevätsipulia. Lisää päälle minisalaattiversoja.

rapea misolohipiirakka

Mehevää lehtitaikinasta tehtyä piirakkaa tulee helposti ja nopeasti koko pellillinen. Leivo piirakka tarjoilupäivänä, jotta pohja pysyy lehtevänä.

Avokado-hernetahnarullat

12 kpl, valmistusaika 25 minuuttia

  • 1 tuorekurkku
  • ripaus sumakia

Avokado-hernetahna

  • 1 iso avokado
  • 1 dl sulatettuja pakasteherneitä
  • 1 rkl limettimehua
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 1/2 tl suolaa

1. Valmista ensin tahna. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Lisää joukkoon herneet, limettimehu, murskattu valkosipulinkynsi, pinjansiemenet ja suola. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

2. Leikkaa tuorekurkku juustohöylällä pitkiksi ohuiksi lastuiksi. Levitä kurkkulastut leikkuulaudalle. Pyyhi kurkkujen pinta kuivaksi talouspaperilla. Levitä avokado-hernetahnaa kurkkulastujen päälle. Kiedo rullalle.

3. Kiinnitä rullat cocktailtikulla. Ripottele päälle sumakia. Jos tahnaa jää yli kurkkurullista, voit lusikoida sitä pienten palttoonappien päälle tarjolle.

avokado-hernekurkkurullat

Kevään juhlatarjoilut tarjoavat myös silmänruokaa. Lähi-idän keittiössä käytetty sitruksinen ja hieman happaman makuinen sumak maustaa kurkkurullat. Sumakin voi jättää reseptistä hyvin pois tai korvata se raastetulla ja kuivatulla sitruunankuorella tai rouhitulla roseepippurilla. Avokado-hernetahnalla täytetyt kurkkurullat sopivat myös vegaaneille.

Suolakinuski-suklaakakku

15 palaa, valmistusaika 1 h 30 minuuttia + tekeytyminen 4 h

Pohja

  • 200 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 6 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Valkosuklaa-jogurttimousse

  • 200 g valkosuklaata
  • 50 g voita
  • 2 dl paksua kreikkalaista luonnonjogurttia

Kostutus

  • 1 1/2 dl sitruunalimonadia

Täyte

  • 1 1/2 –2 dl omenasosetta

Kuorrutus

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 rkl voita
  • 1 tl sormisuolaa

1. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele reunat öljyllä tai voilla.

2. Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä. Nosta kattila liedeltä, kun suklaa alkaa sulaa.

3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita suklaasula joukkoon kevyesti nostellen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

4. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Jos tikkuun tarttuu vielä taikinaa, jatka kypsentämistä viisi minuuttia kerrallaan. Anna kakun jäähtyä vuoassa kädenlämpöiseksi. Nosta kakku leikkuulaudalle.

5. Paloittele valkosuklaa ja voi kattilaan tai mikron kestävään kulhoon. Sulata ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon jogurtti.

6. Leikkaa kakku sahalaitaisella veitsellä 3–4 osaan. Nosta alimmainen levy kakkuvadille. Kostuta ja levitä päälle omenasosetta. Levitä päälle valkosuklaajogurttimoussea. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja täytä. Jatka näin loput kerrokset. Anna kakun tekeytyä kylmässä vähintään 4 tuntia.

7. Nosta kakku tarjoiluvadille.

8. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä tämän jälkeen keskilämmöllä 6–8 minuuttia, kunnes seos on kinuskimaista. Sekoita joukkoon voi ja sormisuola. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Valuta kinuskia kakun päälle ja anna kinuskin valua rennosti kakun reunoille.

suolakinuski-suklaakakku

Anna kakun tekeytyä täytettynä mielellään yön yli ennen tarjoilua, jolloin maut saavat tasaantua ja kakku mehevöityä.

Hoisinbroileri-hedelmäsalaatti

6–8 annosta, valmistusaika 25 minuuttia

  • 1 dl hoisinkastiketta noin
  • 700 g broilerin fileepihvejä
  • 1 tl suolaa
  • 200 g salaattisekoitusta
  • 1 tuorekurkku
  • 300 g viinirypäleitä
  • 150 g kuivattuja aprikooseja
  • 200 g karhunvatukoita
  • 200 g pensasmustikoita
  • 2 dl pekaanipähkinöitä
  • 1–2 dl raastettua kermajuustoa tai manchegoa

Inkiväärivinaigrette

  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 4 rkl inkiväärisiirappia
  • 2 rkl limettimehua

1. Sekoita hoisinkastike broilerin fileepihvien joukkoon. Grillaa tai paista pihvit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele kastiketta kypsentämisen aikana pihveille. Mausta suolalla. Leikkaa liha viipaleiksi.

2. Huuhtele salaattisekoitus lävikössä tai salaattilingossa. Huuhtele kurkku, leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai suikaloi perunankuorimaveitsellä. Huuhtele viinirypäleet. Suikaloi kuivatut aprikoosit.

3. Kasaa salaatti laakealle tarjoiluvadille. Levitä pohjalle salaattisekoitus. Lisää päälle kurkut, viinirypäleet, aprikoosit, karhunvatukat, pensasmustikat, pekaanipähkinät ja broilerit.

4. Sekoita inkiväärivinaigretten ainekset keskenään ja pirskottele salaatin päälle. Raasta päälle reilusti juustoa.

hoisinbroileri-hedelmäsalaatti

Kevään juhlatarjoilut saavat olla myös yksinkertaiset valmistaa. Salaatin saa nopeasti tarjolle huuhtelemalla ja pilkkomalla ainekset ilmatiiviiseen pussiin hyvissä ajoin jääkaappiin. Broileri kannattaa paistaa salaatin päälle vasta ennen tarjoilua, jotta se pysyy mehevänä. Pirskottele salaatin päälle reilusti vinaigrettea. Vinkki! Voit korvata inkiväärisiirapin raastamalla hunajan tai vaahterasiirapin joukkoon tuoretta inkivääriä.

Raparperi-granolamurupiirakka

16 palaa valmistusaika 45 minuuttia + taikinan sulaminen 30 minuuttia

  • 2 pkt (à 400 g) pakaste-murotaikinaa

Täyte

  • noin 6 dl täysmaitoa
  • 3 dl paistonkestävää vaniljakreemijauhetta (esim. Golden star)
  • 1 l (noin 500 g) raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kanelia

Pinnalle

  • 4 dl valmista granolaa

1. Ota murotaikina huoneenlämpöön noin puoli tuntia etukäteen. Valmista tällä välin vaniljakreemi. Tarkista maidon ja vaniljakreemijauheen suhde ensin paketista, sillä niissä voi olla eroja valmistajasta riippuen. Kuumenna maito kiehuvaksi. Vatkaa joukkoon vaniljakreemijauhe. Sekoita, kunnes kreemi on tasaista.

2. Pese raparperinvarret ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita raparperipalat, sokeri ja kaneli keskenään kulhossa.

3. Painele taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

4. Levitä vaniljakreemi taikinapohjan päälle. Lusikoi päälle raparperiseos. Nosta taikina reunoilta hieman täytteen päälle, ettei täyte valu kypsennyksen aikana pellille. Ripottele pinnalle granolaa.

5. Kypsennä piirakkaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes raparperipalat tuntuvat pehmeiltä ja piirakan reunat ovat kauniin ruskeat. Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa annospaloiksi.

raparperi-granolamurupiirakka

Kevään juhlatarjoilut eivät ole mitään ilman pellillistä raparperipiirakkaa. Täytteenä on täyteläinen vaniljakreemi ja päällä rouskuu ihana granola. Piirakka onnistuu parhaiten sormenpaksuisista sopivasti napakoista raparperinvarsista leivottuna.